Cukkerberg BLOG
Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány blogja
Sztorik, tapasztalatok, kutatások, érdekességek - minden a cukorbetegségről.

 

2017. 03. 27. ELŐDÖNTŐ

Homoktövises, piros gyümölcsös, kajszis vagy céklás lesz az idei kedvenc?
Kiválasztotta a zsűri a Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntőseit

Különleges ízkombinációk és a piros gyümölcsök voltak a legnépszerűbbek a Magyarország Cukormentes Tortája versenyre nevezett torták első zsűrizésén, melyet a Magyarország Tortája versennyel párhuzamosan rendezett meg az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a budapesti Zila Kávéházban. A cukrászok szokatlan alapanyagokat is bevetettek: akadt a többi között szarvasgombás, céklás és paradicsomos finomság is. A zsűri tagjai, köztük Erős Antónia, Mautner Zsófi és Vadon Jani, a döntősök kiválasztásakor leginkább a hagyományos ízek és a kreatív megoldások együttes meglétét értékelték. A döntőbe 5-5 torta került mindkét versenyen, melyek közül a zsűri júniusban választja ki az idei győztest.

Ebben az évben minden eddiginél nagyobb kísérletező kedvvel megalkotott torták érkeztek a Magyarország Cukormentes Tortája versenyre, melyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt rendez évről évre egyidőben a Magyarország Tortája versennyel. Az elődöntőben Bechmann György zsűrielnök vezetésével a zsűritagok sorra kóstolták meg az édességeket. A cukrászok jól bántak a hagyományos ízekkel: málna, mák, megy, cseresznye és a túró jelentette a fő alkotóelemet. A zöldséges különlegességek is elnyerték a zsűri tetszését, különösen a cékla, a paradicsom, de volt, aki a szarvasgomba felhasználásában látta a győzelmi esélyt.

 

A tortákat a korábbi évek gyakorlata szerint összetett szempontrendszer alapján, anonim módon értékelte a zsűri. A bírálatnál minden esetben az íz, a küllem, az összetétel, az újszerűség, valamint a szénhidrát-  és kalóriaérték a legfontosabb szempont, hogy a kiválasztott kreációk mindegyike a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető édesség legyen, melyet bátran fogyaszthatnak a cukorbetegek is. A hozzávalókat a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött alapanyaglistáról választhatták a cukrászok. A győztes torta elemzését a Wessling Hungary Kft., független élelmiszervizsgáló laboratórium végzi majd.

A győztes nyereménye egy professzionális robotgép a Kenwood-tól.  A Magyarország Cukormentes Tortája verseny főtámogatója a 77 Elektronika Kft., az okos Dcont® vércukormérő készülékek fejlesztője és gyártója, mely idén is különdíjat ajánl fel „A leginnovatívabb recept” megalkotójának.

A versenyen kiderült, hogy a Magyarország Cukormentes Tortája verseny döntőjébe a következő torták kerültek:

Homok arany – Horváth Cukrászda

Kócos Kajszi -  Édességlabor


Málnás zöldségtorta – Frer Cukrászda


Pöttyös Panni – Zazzi Cukrászda


Túrós kolibri – Édes-Gyömbér Cukrászda

A verseny győztesét augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először. Ezt követően az ország számos cukrászdája árusítja majd.

Kapcsolat

Egy Csepp Figyelem Alapítvány
Cím: 1124 Budapest, Csörsz u. 57.
Telefon/ Fax: +36 1 202 0103
E-mail: diabetes@egycseppfigyelem.hu

Adószám:
18255858-2-43

Számlaszám: 14100244-76647749-01000003
Számlavezető intézmény neve: Sberbank Magyarország Zrt.

Rendelkező nyilatkozat az adó 1%-áról

A NAV tájékoztatása az SZJA 1% adományozásról