Cukkerberg BLOG
Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány blogja
Sztorik, tapasztalatok, kutatások, érdekességek - minden a cukorbetegségről.

Belevalók                  

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány ingyenes diabétesz oktatási programja pedagógusoknak

2013-ban programot indítottunk óvódapedagógusok számára: fél napos, ingyenes továbbképzést, amelyen felkészítjük a nevelőket a cukorbeteg gyerekek körüli mindennapi feladatokra.

A "Belevalók" program támogatói a 77 Elektronika Kft és a Sanofi. A program együttműködő partnere a MagnetBank. Szakmai partnerei pedig a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ), a Magyar Diabetes Társaság (MDT), az Oktatási Hivatal és az ELTE Tanító- és Óvóképző Kara (ELTE TÓK).

Magyarországon mintegy 5000, 18 év alatti cukorbeteg gyermek él, körülbelül 98 százalékuk egész életében inzulin injekcióra szorul. A napi többszöri vércukormérés, inzulin beadás, szénhidrátszegény diéta betartása nehézséget okoz számukra. A környezetet fel kell készíteni ennek elfogadására, és a betegséghez kapcsolódó teendőkre.
 

 

     "A cukorbeteg kisgyermekek száma hazánkban is folyamatosan növekszik,  ezért ma már nélkülözhetetlen az óvodai dolgozók diabétesszel kapcsolatos ismereteinek gyarapítása. Az MDT nagyra értékeli és támogatja az Alapítvány óvodai oktatóprogramjának kezdeményezését, mely segít abban, hogy a szülők bizalommal vigyék el cukorbeteg gyermeküket az óvodába."

Prof. Dr. Barkai László,
a Magyar Diabetes Társaság elnöke (2013)

 

 

Az alapítványhoz érkezett visszajelzések azt mutatják: több intézmény is akad, ahol eddig a cukorbeteg gyerekeket elutasították az óvodai beiratkozáskor, mert félnek a diabétesszel élő gyerek kezelésétől, a nevelők nem ismerik a cukorbetegséget és nem merik vállalni a felelősséget. 2015 szeptemberétől azonban életbe lépett az a törvény, amely szerint kötelező a 3 éves - köztük a cukorbeteg - gyerekek  felvétele az óvodába. Az alapítvány szakértői egyetértenek abban, hogy az alapvető ismeretek megszerzéséhez egy félnapos, a cukorbetegséggel kapcsolatos szakmai előadásokra és gyakorlati bemutatókra épülő továbbképzés elegendő. Az óvónőképzésben erre hivatalos program nincs.

Az óvodapedagógusok a továbbképzés után pontosan tudni fogják, hogy mit kell tenni, megszűnnek félelmeik a betegségtől, és tisztában lesznek azzal, hogy ha bekerül egy cukorbeteg gyermek a közösségbe, akkor mi a teendő.

Az oktatási nap elméleti is gyakorlati részből áll,  egy diabetológus szakorvos, egy dietetikus és  diabetológiai szakasszisztensek a következő témákat ismertetik: cukorbeteg mintanap, mintaétrend, szituációs gyakorlatok, vészhelyzetek elhárítása, életből vett példák, a használati eszközök megismertetése korosztályi igényeknek megfelelően (vércukormérő, vércukorszintmérés, inzulinadagoló „pen” bemutatása, az inzulin fajták, patronok bemutatása, inzulin pumpa bemutatása).

Az oktatási anyag letölthető .pdf-ben itt!

További hasznos irodalom itt!

 

 

 

 

 

A részvétel minden helyszínen előzetes regisztrációhoz kötött. Keressen minket az alábbi e-mail címen: diabetes@egycseppfigyelem.hu

Tervezett állomások 2020-ban:

  • Kalocsa
  • Vecsés
  • Pécs
  • 2020 szeptember  ELTE Tanító- és Óvóképző Kar délelőtti és délutáni kurzus

A Kormány által kihirdetett veszélyhelyzet miatt a 2020. márciusra és áprilisra tervezett Belevalók diabétesz edukációs programjainkat elhalasztjuk. Fontos számunkra, hogy egy ilyen rendkívüli helyzetben megfelelő magatartással mutassunk példát. A programot természetesen egy későbbi időpontban megtartjuk.

A további helyszínek szervezés alatt!

Ha érdeklődik a program iránt, keressen minket az alábbi email címen: diabetes@egycseppfigyelem.hu

​Ahol eddig oktattunk:

2020

2019

 

2018

2017 

KORÁBBI KÉPZÉSEINK

A "Belevalók" program támogatói:

     
   

A hódmezővásárhelyi oktatás támogatója a Szőke Cukrászdák

 

   

 A bajai és a kiskunhalasi oktatások támogatója még a:

 

A "Belevalók" program szakmai partnerei:

     
     

                                                              

A "Belevalók" programhoz további támogatók csatlakozását várja az alapítvány!

Kapcsolat

Egy Csepp Figyelem Alapítvány
Cím: 1124 Budapest, Csörsz u. 57.
Telefon/ Fax: +36 1 202 0103
E-mail: diabetes@egycseppfigyelem.hu

Adószám:
18255858-2-43

Számlaszám: 14100244-76647749-01000003
Számlavezető intézmény neve: Sberbank Magyarország Zrt.

Rendelkező nyilatkozat az adó 1%-áról

A NAV tájékoztatása az SZJA 1% adományozásról